I`m back like I never left …

Jag har haft ett uppehåll sedan mitt senaste inlägg men här kommer nu ett nytt. Förvisso ett redan publicerat inlägg men i ett annat sammanhang, se längre ner. Som mina döttrar har sagt; Du är ingen riktig bloggare! Nej, exakt. Det är jag faktiskt inte men jag tycker det är väldigt roligt att få skriva av mig lite och när jag vet att det är minst en, kanske två .. som läser mina inlägg så lär jag fortsätta.

Min träning sedan Rom halvmarathon har rullat på riktigt bra. Jag har haft två viloperioder, dels ett efter Rom halvmarathon och ett efter en träningsvecka på Cypern (inlägg kommer längre fram). Vila gör susen och har fått min egen träning att utvecklas, mina resultat att förbättras och jag känner mig mycket starkare. Jag kommer skriva ett inlägg om att vila längre fram .. men för att skapa ännu större press att skriva nya inlägg, flaggar jag här för några inlägg som ska komma;

  • Träningsläger på Cypern
  • Kultur äter strategi
  • Power Cave
  • The Climb Mont Blanc
  • Vila, äta, träna = Balans

Jag skrev att detta inlägg redan har publicerats, ja i alla fall texten nedan. Den 1 juni lanserade jag tillsammans med superduon Lars Erlman och Mikael Back ett fantastiskt utmanande och spännande projekt, nämligen Desert Run | Team Sweden. Ett projekt som har sitt fokus på att samla in pengar till två organisationer som korsar varandra och med ett fantastiskt syfte; barn och unga med behov av särskilt stöd som vill idrotta, ha kul och träffa nya kompisar. Dessa två organisationer är Aktivis genom Aktivisfonden och Viggo Foundation. För att krydda projektet har vi lagt in ett moment, nämligen att springa 250 km i Namiböknen – i cirka 50 graders värme och med lite andra utmaningar under solen. Detta ska ske april/maj 2018 och från nu till då ska vi berätta om vårt projekt, vår träning, evenemang, partners och hur vi förbereder oss till loppet. Ett av våra teman är #jagetförlaget om hur team byggs, fungerar och klarar av utmaningar.

Idrott och välgörenhet – en växande trend

Sedan 2013, när jag fick förmånen att delta i Team Rynkebys insamling till Barncancerfonden, har jag varit engagerad i olika välgörenhetsprojekt. Det året cyklade vi till Paris och som inbiten amatöridrottare så var det naturligtvis en viktig del av projektet – att få cykla från Malmö till Paris. Lite så där lagom tokigt men roligt att berätta om. Dock så var själva insamlingen det som förenade alla medlemmar i teamet och det enda viktiga i själva projektet. Jag lärde mig väldigt mycket av Team Rynkeby och efter det året så har det blivit en del projekt. Spinn of Hope, Bestiga Kilimanjaro, olika löpartävlingar där vi sprungit i stora grupper och i år – cykla runt Mont Blanc. Jag har inte ens hunnit genomföra årets projekt innan jag redan nu är med och lanserar nästa – Desert Run Team Sweden.

5

Att välgörenhet är växande i det svenska samhället och att företag och privatpersoner skänker mer och mer är ganska uppenbart om man läser om välgörenhet idag. Men det är också väldigt intressant att läsa om att just idrott och välgörenhet är en växande trend. Vad beror det på? Utan att vara skolad i ämnet så är min filosofi ganska enkel – Idrott förenar, idrott är en konkret handling, idrott och hälsa växer. Att koppla på välgörenhet till en idrottslig prestation gör att målen lättare kan nås.

Men jag är också övertygad om att fler mekanismer spelar in varför dessa två områdena hittar till varandra. Absolut finns det en ökad medvetenhet om samhällsutvecklingen och att det är svårare att distansera sig till andras problem, i synnerhet nu när sociala medier finns så nära inpå oss. Dessutom finns det många bra plattformar som gör det enkelt att skänka. Men jag går tillbaka till mig själv och funderar; varför göra tokiga saker som att bestiga höga berg eller cykla runt dem, springa väldigt långt i öknen under extrema förhållanden eller cykla vansinnigt långt? Jo, jag är nog ganska övertygad om att egoismen har en stor del i detta. Eller det osjälviska kontra det själviska!

Forskning visar att ett centrum i hjärnan som är relaterat till välbefinnande aktiveras vid välgörenhet

Omtanke är ett osjälviskt skäl och innebär att man bidrar för att man vet att det behövs. Ett engagemang kan grunda sig i en genuin känsla av värme och medvetenheten om att vi hjälper andra extremt utsatta och oskyldiga barn. Här hittar vi många argument och förklaringar till varför man vill hjälpa till. Men det själviska är ju lite svårare att slå sig för bröstet och skrika ut. Självklart finns det en del själviskhet att få vara med om det där tokiga äventyret, att få berätta om det för andra, skryta lite om bragden och stå i centrum oavsett om du gör det själv eller i en grupp med andra. Tycker jag det är fel? Nej, absolut inte. Jag är nämligen en stor del av det själviska. Det är kombinationen som gör att jag blir extra stolt och känner välbefinnande; att hjälpa andra för att jag vill och kan och att mitt äventyr är en bragd som skapar min egen och andras stolthet. Att vara generös räcker tyvärr inte, vart du skänker dina pengar är mycket viktigare och att få berätta om det skapar storyn som gör att alla endorfiner hoppar igång.

Jag har under de senaste åren varit engagerad i Aktivis och nu även Viggo Foundation. När du läser om deras syfte och mål – ja, då behövs ingen mer förklaring. Att få stödja barn med särskilda behov till ett aktivare och roligare liv med idrotten och teamkänslan som verktyg. Då har jag hittat hem i mitt ansvar att vilja hjälpa till.

Nu står jag framför mitt absolut största engagemang

Nu har vi i Desert Run Team Sweden verkligen tagit oss an en tuff utmaning. Inte bara loppet 2018, utan också själva resan fram till loppet. Vi ska aktivt söka efter bidragsgivare, samarbetspartners och materialleverantörer. Pengar ska in till ovan två organisationer och vi ska träna oss fysiskt och mentalt för att anta ett oerhört spännande lopp som sträcker sig 250 kilometer över Namiböknen. Detta i ett team bestående av tre individualister som tillsammans ska skapa en stark sammanhållning med ett enda fokus: Barnen i Aktivis och Viggo Foundation.

Desert

Vi hoppas att Du vill hjälpa till, följa oss och berätta för andra om detta engagemang. Kan vi så kan du. Häng med nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s