Blod, syre, laktat och skidskytte

Befinner mig i Östersund i samband med världscupen i skidskytte. STANLEY Security är stolta sponsorer till skidskyttelandslaget och vi är här för att följa tävlingarna på plats. Inför och under tävlingarna har vi även möten, aktiviteter och event kopplat till vårt sponsorskap. Oerhört givande och nu mitt in i tävlingarna kan vi konstatera att det går riktigt bra för våra svenska atleter. Läs mer om resultaten här.

sponsring_header

Staden Östersund andas idrott och hälsa med särskild inriktning på Vintersport, även om de också har stora framgångar inom fotboll och basket. När jag nu är här under en vecka påminns jag hela tiden om sportande – överallt ser man idrottande människor, idrottsanläggningar och i synnerhet många fans till skidskytte. Just nu också en hel del internationella skidskyttar …

Att inspireras och känna glädje
Skidskytteförbundet som är en fantastisk organisation med många härliga eldsjälar tar verkligen hand om sina sponsorer på bredden och längden. Utöver det formella som omfattar möten och aktiveringar mellan förbund och näringsliv får vi som är på plats en inbjudan till att följa atleterna, vallateamet, supportfunktioner och inte minst demontränaren Wolfgang Pichler.

bigoriginal

Vår värd, Håkan Blidberg, Kommunikation- och marknadschef för Svenska Skidskytteförbundet, guidar oss igenom dagarna inför, under och efter tävlingarna. Med teamet Wolfgang och Håkan blir det en hel del sportsligt snack och naturligtvis även om den individuella träningen. I mitt blogginlägg Impulsiv eller bara puls berättar jag om min pågående satsning inför Ironman. Att få lyssna på dessa herrars erfarenheter av träning, motivation, utveckling, beslutsfattande mm – ger mig en hel del inspiration och kraft att vilja fullfölja min målinritade satsning. Tidigare i veckan sprang jag intervaller tillsammans med Håkan och kunde efteråt konstatera att passet var ett av mina bästa intervallpass på väldigt länge. Kanske också Wolfgangs dagliga fråga till mig – Niclas, did you train today. You must train you know! – hjälpte till också.

Laktattrösklar och syreupptagningsförmåga
Jag har under en ganska lång tid velat få göra ett test för att dels se mina olika värden men också kunna planera min träning bättre. När skidskytteförbundet berättade om sina tester och att testcentret, som är världsledande, låg i just Östersund blev det lite för bra för att vara sant.

Nationellt Vintersportcentrum är världsledande inom skidforskning. Ett olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige. De har byggt upp en unik forskningsmiljö och grunden utgör en stark forskning inom idrott, prestation och hälsa med en absolut spetskompetens inom vinteridrott. Nästan alla svenska medaljörer från OS i Sotji har en koppling till Nationellt vintersportcentrum.

mi7a1686

När jag vaknade upp på morgonen den 1 december var jag en aning trött. Jag påmindes snabbt att jag hade skickat ett sms dagen innan till coach Carl Brümmer att jag var pigg i kroppen och såg fram emot testet. Hoppade upp ur sängen och tog tillbaka makten över det mentala. Fan, det här skulle bli kul. Efter en lättare frukost åkte jag och min marknadskoordinator, Raisa Lehkonen till centret. Raisa hade lovat att ta lite bilder och filma under testerna.

Väl på plats träffade jag den mycket sympatiske testledaren, Hampus Lindblom. Han har träffat en och en annan amatör genom åren och när vi skulle väga och mäta mig stämde inte de värden som jag först uppgav – Hampus log bara. Jag var mest i chock. Jag var både tyngre och längre än vad jag uppgav. Min reaktion på bilden säger allt!

dsc_0542

VO2max eller Aerob maxeffekt – maximal syreupptagningsförmåga. Kroppens maximala förmåga att ta upp och omsätta syre. Ofta är det VO2max som mäts och anges synonymt med uttrycket kondition.

När jag fångat in alla intryck i testrummet fanns bara en enda tanke; hur sjutton ska jag klara av att andas genom de där slangarna. Dart Vader känsla, eller? Hampus peppande var redan igång. Upp på bandet, på med säkerhetslinan och igång med uppvärmning. Förväntningarna var på topp, jag hade väntat och längtat.

Efter en stunds uppvärmning var det dags att öka farten. Jag sprang totalt 5x4min med ökande fart 8-16 km/h. Tanken var att springa 4x4min men jag hade krafter kvar så därför la vi till en nivå. Kände mig stark! Andningsaggregatet var till för att bedöma min syreförbrukning på varje fartnivå. Förvånande eller inte – men det var inga som helst svårigheter att andas genom aggregatet. Mellan varje set togs ett kapillärt blodprov för att se laktatnivån. Jag var riktigt nöjd med testet och jag kunde springa väldigt kontrollerat och även ekonomiskt. Riktigt nöjd faktiskt. Nu har jag en väldigt bra insikt vart min tröskel ligger och vilken fart jag ska hålla för att undvika mjölksyra mm.

Andra passet fokuserade på uthållighet. Syftet med denna test var att mäta Anaerob tröskel –  kroppens förmåga att arbeta med hög intensitet under förhållandevis kort tid.

Testet gick ut på att i hög fart (14 km/h) successivt öka lutningen. Maxlutningen blev 6%, sedan blev benen stumma och jag var tvungen att bryta. Inledningen var som vilken start som helst men i samband med den ökande lutningen kom även de mentala utmaningarna – jag börjar känna efter och tröttheten blir påtaglig. Fantastiskt hur den mentala delen kan slå ner en snabbt, i alla fall för mig.

Jag blev oerhört besviken direkt efter att jag vinkat för ”stoppa bandet”. Min omedelbara känsla var att jag hade mer att ge. Skit, skit! Hampus var snabbt framme och peppade; – nästan alla känner så … Bra jobbat Niclas!

Min nya maxpuls uppmätes till 177. Min tidigare maxpuls var 187 (2013). Jag springer mer ekonomiskt när jag springer fort – fler steg per minut. Det var en insikt jag blev väldigt nöjd med.

Några av mina värden;
Maxlaktat: 8,0 mmol/l
Syreupptagning: 4,70 liter/min
Testvärde: 48,8 ml/kg/min
Maxpuls: 177

Det finns väldigt mycket information om dessa tester på webben och du kan läsa tills ögonen glöder. Men jag är väldigt nöjd med dagens resultat – fick insikt i mina styrkor och svagheter samt att jag nu fått en del verktyg för att kunna utveckla min löpning och prestation. Stort tack för det Hampus!

Nu kör vi vidare!

 

2 tankar om “Blod, syre, laktat och skidskytte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s