Three Days Till the Five Boroughs

Faran med höga förväntningar

Emellanåt har jag extremt höga förväntningar och krav på mig själv. Det är tyvärr ofrånkomligt och något vi alla har ibland. Det gäller både inom arbetet, privata och det sportsliga.

Till helgen (6 november) ska jag springa TCS New York City Marathon. Jag har vetat om det en längre tid och mina förväntningar på hur loppet ska genomföras (fart, energiintag, delmål och sluttid) har varit mycket höga. Målet var att klara tiden 3:29:59 och slå mitt personbästa. Den 18 september omkullkastades dock planerna totalt och plötsligt såg jag mitt mål börja glida ur händerna på mig. Inte för att jag insåg det just den dagen, men den söndagen sprang jag ett distanspass på 26 km och en lättare smärta (symptom) jag haft i foten övergick till fullständig smärta (skada). Trots att det var tre km kvar valde jag att fortsätta springa med smärta. Ett idiotiskt beslut, jag vet. På måndagen när jag vaknade hade jag samma smärta och den hängde kvar ett par veckor. Naturligtvis blev det ingen löpning utan jag fick fokusera på cykel och simning. Rädslan för att smärtan skulle komma tillbaka fanns i mitt huvud i princip hela tiden och skräcken att missa ett marathon i New York var uppenbar.

12304900615_4f581e5828_k

Det är bara en löptävling …

NEJ, det är inte bara en löptävling. NYC Marathon är banne mig ingen vanlig löptävling. 55-60 000 löpare (varav cirka 1000 svenska), fantastiskt publikstöd, miljöer som du sett i filmer och hela upplevelsen ska vara bombastisk. Det är bara att läsa alla recensioner på nätet eller se filmer på Youtube – allt verkar så häftigt. Jag har turistat där flera gånger och känslan efter en weekend i NYC har alltid varit fantastisk. Tempot, människorna, restaurangerna och de kända gatorna och områdena ger en puls utöver det vanliga. Nu ska jag snart få äran att springa ett marathon i denna häftiga stad – så detta är något speciellt, för mig, för familjen och för alla andra tusentals människor som kommer att vara på plats.


Hur Jaget övergick till att kunna hjälpa – hjälpa de som behöver hjälp

Att få en startplats till NYC Marathon sker antingen genom att du kvalificerar dig på tidigare resultat vid andra lopp eller så kan du köpa en plats väldigt dyrt. Jag har fått förmånen och äran att springa för välgörenhet. Ända sedan jag cyklade till Paris (2013) med Team Rynkeby har jag på olika sätt engagerat mig och min arbetsgivare för att hjälpa de som behöver hjälp. Väldigt ofta har jag tillsammans med andra härliga medmänniskor kunnat bidra genom sporten att samla in pengar till exempelvis Aktivisfonden. Jag kommer berätta mer om detta i ett framtida blogginlägg.

5

Kilimanjaro Januari 2016 Aktivisfonden

Min amerikanska kollega och vän David Ghabrial som är tävlingsinriktad, gillar löpning och är väldigt engagerad, berättade om Cornelia de Lange Syndroms Fonden i USA och deras aktivering i samband med NYC Marathon. Genom att engagera sig i deras sak och samla in pengar till fonden fanns möjligheten att även få springa NYC Marathon i deras namn. Efter ansökan med motivering om hur jag kunde bidra kvalificerade jag mig, vilket självklart kändes fantastiskt. Pengarna kommer att gå till CdLS-fonden vars mål är att öka kunskapen kring sjukdomen, att på olika sätt hjälpa barn och familjer som blivit drabbade av syndromet samt att ge dem hopp för framtiden.

Cornelia de Lange Syndromet klassas som en ovanlig sjukdom och det är ännu okänt exakt hur många barn som drabbas. I USA räknar man på att ungefär ett nyfött barn per 10 000-30 000 drabbas medan man i Sverige räknar att 1-3 barn föds med sjukdomen varje år. Syndromet är ärftligt och finns i olika typer med varierande svårighetsgrad. Det kännetecknas av medfödda missbildningar av underarmar, händer och fötter, mag-tarmkanalen, hjärtat och hörselnerven. Till syndromet hör också kortväxthet, utvecklingsstörning och ett speciellt utseende.

Som ni förstår, står dessa barn och deras familjer inför stora utmaningar för resten av livet. Genom att donera pengar ökar du dessa barns och familjers möjlighet till en bättre framtid! Jag skulle vara otroligt tacksam för din donation, spelar ingen roll hur liten. Ingen donation är för liten! Följ min insamling genom att klicka här. Tack!

Leva med istället för kämpa mot – Hur blir det nu med loppet?

  • Å ena sidan vill jag behålla den höga svansföringen, de högt uppsatta målen och den hisnande känslan av att kunna få berätta att JAG slog personbästa på NYC Marathon.
  • Å andra sidan vill jag bli av med oron över att misslyckas och den svidande självkritiken när jag tittar tillbaka på ett lopp som inte blev så som jag förväntat mig – de höga förväntningarna.

Under oktober månad har jag kommit fram till att jag inte kan eller ska göra mig av med mina höga krav. I viss mån beror det på att det mentala hos mig, som sätter förväntningarna, är för djuplodat och skapar en viktig kraft. Men till största delen handlar det om att den höga ambitionsnivån, trots allt, skänker såväl glädje som tillfredsställelse. Det tar mig framåt och ger mig en fighting spirit.

Nu har jag i alla fall bestämt mig! Jag tar med mig samma häftiga känsla jag har haft hela tiden, plockar med mig alla positiva träningspass, förbereder mig perfekt inför starten och sen ska jag le och uppleva ett av världens häftigaste marathon. Jo, om jag är pigg så kutar jag på men min målbild är ändrad till att ha kul och suga upp allt roligt runtomkring loppet. Vetskapen om att jag samtidigt kommer hjälpa andra som behöver hjälp medan jag springer de sista kilometrarna igenom Central Park är något som kommer att sporra mig ytterligare hela vägen till mål.

Telefonen okt 2017 032.JPG

Jag och David Ghabrial springer loppet Running For Shelter | Jobzone.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s