Citius, altius, fortius

Jag är igång, yes I am!

Jag har ju bestämt mig för att genomföra en kontrollerad, strukturerad och disciplinerad satsning som backas upp av kunskap, råd och stöd. Allt för att optimera alla mina fysiska och psykiska förutsättningar – för att nå sub10 på en full Ironman. Det vill säga 3,8 km simning, 180 km cykel som avslutas med 42 km löpning. Mitt mål är att klara av allt detta på 10 timmar.

Jag planerade att kicka igång den 1 september och så blev det. Uppstarten skulle bestå i att träna mer planerat och strukturerat. Tyvärr fick jag ingen bra start då en smygande smärta började kännas i vänster fot. Jag lyssnade inte på signalerna och efter väldigt tung träning (långa distanser) blev skadan uppenbar. Under ett distanspass på 26 km löpning högg det till när det bara var tre km kvar. Istället för att avbryta passet fortsatte jag och använde mitt ganska stora pannben. Idiotiskt! Men typiskt mig .. jag trodde att jag kunde kompensera genom att vinkla foten, sträcka ut foten – olika försök för att ta bort smärta. I mitt vänstra ben har jag en titanskena som sitter fast med skruvar. En konsekvens från en cykeltrafikolycka (läs mer om mig). Smärtan och svullnaden var direkt kopplad till skruvarna i fotleden och det är uppenbart att det handlade om en överbelastning. Med start oktober ska jag komma igång med lättare löpning igen.

Planen tar dock form

Inom kort har jag satt ihop ett 12 veckorsprogram och har en plan för de tävlingar som ska bli mina genomkörare fram till Ironman i Barcelona oktober 2017. Träningsprogrammet kommer utgå från den så kallade progressionsprincipen. Min träning kommer öka i en viss takt, både i intensitet och volym – allt för att få rätt utveckling. Jag har inte ökat min träning tidigare, mera haft samma typ av intensitet och volym. Det ska bli kul att se vad för utveckling jag får av detta. Det är viktigt att jag ökar i en takt som jag klarar av för att inte dra på mig skador.

progression
Samla in data och nutrition

I tidigare inlägg har jag berättat om de olika delarna som måste finnas med i planen. En ny insikt och väldigt viktig komponent är Nutrition. Jag har förmånen att få träffa en ytterst erfaren och kompetent coach, Emma Lindblom. Tillsammans med Emma har jag fått några insikter, som förvisso var uppenbara men som jag ändå behövde få höra och ta till mig. Vid mitt första möte med Emma fick jag enkla tips och råd. Dessutom fick jag två uppdrag;

  1. Under en vecka logga allt jag skulle äta i appen Dietist Net. För användaren kanske den inte är så väldigt smidig (som de kommersiella apparna) men för den som gör analysen desto bättre.
  2. Under en vecka bära en sensor (Metria IH1) på vänster överarm. Den mäter och rapporterar mina aktiviteter, aktivitetsnivåer, kaloriförbränning, sömn och en del annan data för att skapa en nulägesbild och möjlighet att se vad som behöver hanteras för att nå ännu bättre resultat. Klicka här för ett kort filmklipp om sensorn.

metria

Jag fick även ställa mig på en kroppssammansättningsmätare (Inbody | multi-frekvens bioimpedance mätare) som används i rehabilitering, idrottsmedicin och neurologi.

Den använder 8 polära taktila elektroder. En elektrisk ström skickas genom kroppen, vilket resulterar i olika läsningar för kroppens bål och extremiteter och ger en djupgående analys för total kroppssammansättning på cirka en minut.

När jag stod där på mätaren i mina kalsonger tänkte jag; Nu är jag igång på riktigt! En väldigt speciell känsla i samband med att jag stod på det där lilla rymdskeppet som jag varken hade sett eller hört talas om tidigare.

Med hjälp av sensorn och kroppssammansättningsmätaren har jag nu fått en väldigt bra rapport och nulägesbild över vilka förbättringsområden jag har. De kan sammanfattas enligt följande;

  1. Jag måste SOVA betydligt mer per natt. Från cirka 5-6 timmar till 7-8 timmar.
  2. Jag behöver få i mig mer energi och kolhydrater. Särskilt i samband med volymträning.
  3. Vid styrketräning ska jag fokusera på tekniken då jag är betydligt starkare på ena sidan av kroppen.
  4. Jag behöver öka min rörlighet, träna bål och lägga mer tid på övningar som förebygger skador.
  5. Lyssna på kroppen!

Emma är precis den coach jag behövde för att få en bra nulägesbild med förslag på förbättringsområden. Nu ska jag följa råden och köra på. Om cirka tre månader träffas vi igen för en uppföljning. Nu eller aldrig – Jag väljer nu!

Som rolig avslutning kan jag konstatera att mina kollegor på STANLEY Security är sådana toppen kollegor man vill ha. I samband med att jag ganska nyligen fyllde år hade de en fin fin presentlåda innehållande en massa ”energi och kolhydrater” och en sov mask.

fodelsedagspresent

Citius, altius, fortius – Snabbare, högre, starkare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s