Tjocka kan inte löpa …

Under tre år har jag kämpat med en del myter – eller negativa tankar som jag burit med mig under träning. Eller rättare sagt, myter som fungerat som dåliga ursäkter.

Jag var en överviktig (+20 kg) icke löpare när jag kom till insikt att jag behövde en förändring. Att vid den tidpunkten kunna se mig som en löpare fanns inte på kartan, ännu mindre att springa Marathons eller ultra Marathons. Jag var väldigt tung då och är enligt mitt eget tycke fortfarande tung. Idag väger jag 89 kg och är 182 cm lång och min idealvikt är 83 kg. Jag har många gånger tänkt den där tanken; Niclas, din vikt gör att du aldrig kommer att kunna springa fort (än mindre långt), du är för tung för att springa Marathon, du får inte plats i en funktionströja, du kommer bara att skada dig. Dröm vidare … löpning föds man till.

Tjock

Det finns naturligtvis ingen som helst anledning för tunga personer att inte hålla på med löpning. Det handlar mer om hur du lägger upp din löpträning. Lätt jogg, gå, sprinta, gå. Distans och fart är oviktigt – kontinuitet, glädje och att se sin egen utveckling är motorerna som krävs. Att sätta upp mål är viktigt men delmålen är ännu viktigare tycker jag. Små steg mot stora mål. Dock måste man lyssna på sin kropp. Den måste få vänja sig och du måste ge den en chans att återhämta sig mellan varven.

När jag gick från att inte löpa överhuvudtaget till att sätta igång med löpning, till att successivt hitta glädjen till löpning och sakta men säkert se min egen utveckling, tänkte jag mycket så här; få bort jag-är-för-tjock ur huvudet. Titta hur andra duktiga löpare gör, och gör som dem. Det hjälpte faktiskt mig. Bort med de negativa tankarna. Du är inte för tjock.

När de negativa tankarna var borta, kom nästa utmaning, eller snarare fråga om utmaning. När jag väl varit igång med löpning en längre tid stagnerade min utvecklingskurva. Jag tränade för likformigt och sprang i princip samma distanser. En annan typ avIMG_3249 lathet infann sig. Varför utmana kroppen!? Men då, när jag behövde det som mest för att få en nytändning, fick jag förmånen att börja springa med ett löpargäng i Täby – Viggan Runners. Grymma killar och tjejer med ett gemensamt intresse – löpning. Genom dem bröt jag min stagnerande kurva och jag började att utvecklas igen. Jag fick och får fortfarande tips och råd till att förbättra mig. Mina återkommande utvecklingsområdena är;

 1. Kroppen sjunker ihop
  Jag sjunker ihop i höften och ”blir sittande” och då kan inte benen jobba optimalt. Då blir jag snabbt trött och energiförbrukningen ökar. Fick lära mig att jobba mer med core, springa med stolthet (räta upp sig) och det bästa tipset: tänk till varje 5km hur jag springer och rättar till därefter.IMG_3405
 2. För långa steg
  Jag kämpar fortfarande med att få ner steglängden. Långa steg ger ett studsigt löpsteg där en massa energi går åt till att föra kroppstyngden upp och ned i stället för framåt. Jag räknar stegen eller använder min Garmin Fenix för att hålla nere stegen. Sakta men säkert förkortar jag mitt löpsteg.
 3. Armföring
  Mina armar pendlade i sidled vilket skickade ut energi åt helt fel håll. Detta påverkade min löpstil väldigt negativt. Negativ vridning i överkroppen motarbetar benens framåtdrift och att spänna armar och händer ger bara en massa värk. Viktigt att skicka all energi framåt och tänka på att skaka loss titt som tätt.
 4. Löpare går inte
  Jag levde ganska länge efter den myten. Om man ska springa ett pass – då springer man hela tiden. Jag intalade mig att om jag övergår till gående ger träningen ingen effekt, träningspasset blir ofullständigt. Men att ta en kort vätskepaus varje 5 km och att vid långa distanspass – gå i backar, gör att mina distanspass ger betydligt mer än tidigare.

Jag är inte utbildad eller ett geni inom löpning. Men det jag har fått lära mig genom löparkompisar, förebilder och coacher samt med mina egna erfarenheter försöker jag ge tillbaka. Till vänner som vill komma igång, skapa en förändring eller som ganska nyligen – arbetskollegor som under 12 veckor tränar löpning för att nå målet; Springa Stockholm Halvmarathon. Att få följa dem är riktigt inspirerande. Det ger mig energi att fortsätta, det är motorn som driver mig framåt. Att se andra lyckas inspirerar mig  till att vilja lyckas. Så stort tack till alla er som inspirerar mig.

Hey! Visst finns det tjocka som inte kan springa på grund av ont i rygg, knän eller fötter – men det finns många smala och vältränade som också får ont i rygg, knän och fötter. Sitt inte där och tro att du inte kan, det finns för mycket vilja och potential i dig för det! Låt inte dina negativa tankar, dessa myter som maskerar sig som dåliga ursäkter, hejda dig från att göra om dina drömmar till faktiska mål! Må låta klyschigt, men kan jag, kan definitivt du. Så ut i spåret med dig! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s